Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη βορειοδυτική γωνία του Αιγαίου. Οριοθετείται δυτικά από το δέλτα του Αξιού. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ιστορικό κέντρο, είχε πληθυσμό 325.182 το 2011, ενώ ο αστικός χώρος Θεσσαλονίκης είχε πληθυσμό 824.676 και η μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης είχε 1.030.338 κατοίκους το 2011. Είναι ο δεύτερος μεγάλος οικονομικός, βιομηχανικός, εμπορικός και πολιτικός της Ελλάδας κέντρο; Είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η πόλη φημίζεται για τα φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις και τη ζωντανή πολιτιστική ζωή γενικά και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενώ η πόλη φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη διετή συνάντηση της ελληνικής διασποράς. Η Θεσσαλονίκη ήταν η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων του 2014.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο της Μακεδονίας και πήρε το όνομά του από τη σύζυγό του Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου Β ‘της Μακεδονίας και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σημαντική μητρόπολη της ρωμαϊκής περιόδου, η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1430 και παρέμεινε σημαντικό λιμάνι και πολυεθνική μητρόπολη κατά τη διάρκεια σχεδόν των πέντε αιώνων της τουρκικής κυριαρχίας. Πέρασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου 1912. Στεγάζει πολλά αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και αρκετές ρωμαϊκές, οθωμανικές και Sephardic εβραϊκές δομές. Το κύριο πανεπιστήμιο της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Το 2013, το National Geographic Magazine συμπεριέλαβε τη Θεσσαλονίκη στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ενώ το 2014 το περιοδικό Financial Times FDI (Foreign Direct Investments) κήρυξε τη Θεσσαλονίκη ως την καλύτερη μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος για ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπο ζωής. Μεταξύ των φωτογράφων του δρόμου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θεωρείται επίσης ο πιο δημοφιλής προορισμός για φωτογραφία δρόμου στην Ελλάδα.

Επιλογές για να γνωρίσετε καλύτερα την Πόλη: